فهرست

با كتابداران

کتابداری تا اطلاع ثانوی تعطیل نیست

ایفای نقش اجتماعی کتابخانه با برگزاری جلسات مشاوره آنلاین

مسئول کتابخانه عمومی شهدای سنجان اراک گفت: در این شرایط، که همه ما نیاز بیشتری به آرامش داریم، کلاس های مشاوره را در فضای مجازی برگزار می کنم؛ کنترل وسواس ذهنی در دوره قرنطینه، نوع برخورد با نوجوانان، شیوه های سرگرم کردن کودکان و ...، عمده ترین مباحث این جلسات است.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی نهاد کتابخانه های عمومی کشور، با شیوع ویروس کرونا در سراسر کشور و هشدارهای وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی برای جلوگیری از انتشار این ویروس، مدتی است که کتابخانه های عمومی سراسر کشور تعطیل شده است. در این روزهایی که تنها خانه نشینی به قطع زنجیره انتقال این ویروس کمک می کند، این بار تکنولوژی و فضای مجازی است که به کمک ما آمده تا روزهای شاید کسالت بار را، با دلتنگی کمتری سر کنیم. با اینحال گویا دلتنگی و نگرانی تنها منحصر به جمع خانواده و دوست و آشنا نیست؛ فعالیت تعدادی از همکاران کتابدار در فضای مجازی حکایت از دلتنگی کتابداران و اعضای کتابخانه ها دارد و باید قدر بدانیم این ارتباطات راه دور را، که امید و انگیزه می دهد تا این روزهای سخت را تاب بیاوریم.

مرضیه بخشنده، مسئول کتابخانه عمومی شهدای سنجان اراک در گفتگو با روابط عمومی نهاد کتابخانه های عمومی کشور، ضمن معرفی کتابخانه محل خدمت خود، از روزهای ارائه خدمات کتابخانه ای از خانه، گفت. وی اظهار داشت: سنجان، منطقه ای در حومه شهر اراک است که کتابخانه عمومی و نیز کتابخانه کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، تنها مراکز فرهنگی این منطقه هستند. ساکنان سنجان عموما نسبت فامیلی دارند و یکدیگر را می شناسند. کتابخانه عمومی شهدای سنجان سال ۱۳۸۲ تأسیس شد و من از سال ۱۳۹۶ تاکنون مسئول این کتابخانه هستم. در این مدت از آنجا که کتابخانه کانون در این منطقه با مشکلاتی همچون کمبود مربی مواجه شد، کودکان و نوجوانان بیشتری به کتابخانه ما می آمدند و بنابراین تصمیم گرفتم به پویایی بیش از پیش بخش کودک توجه کنم. علاوه بر این، به تجربه و در برخورد با مراجعان دریافتم که برگزاری جلسات مشاوره در کتابخانه، برای اهالی منطقه بسیار راهگشا و مفید خواهد بود. بنابراین با انجام هماهنگی های لازم، کلاس های مشاوره را با همراهی یکی از مربیان بهزیستی برگزار می کنیم. بدین ترتیب مهر کتابخانه در دل اهالی سنجان جای گرفت.

وی ادامه داد: با تعطیلی کتابخانه ها پس از شیوع ویروس کرونا، از اعضا خواستم با تشکیل گروهی در پیام رسان «بله»، کتابخوانی را زنده نگه داریم؛ آن ها استقبال کردند و به زودی گروهی متشکل از ۱۰۰ کتابخوان مشتاق ایجاد شد. کار را با اطلاع رسانی دهمین جشنواره کتابخوانی رضوی شروع کردم؛ نسخه الکترونیک منابع را در اختیار اعضای گروه گذاشتم و بعد خود را ملزم به خواندن تمام کتاب های جشنواره دانستم؛ کتاب ها را به نوبت می خوانم، از آن ها خلاصه ای تهیه می کنم و چکیده کتاب به همراه نسخه الکترونیک آن را در اختیار اعضا قرار می دهم. پویش نقاشی «کرونا را شکست می دهیم» هم برای اعضای گروه بسیار جذاب بوده و آن ها هر روز برایم تصاویری از نقاشی های خود ارسال می کنند.

بخشنده افزود: از آنجا که کلاس های مشاوره از برنامه های پرمخاطب کتابخانه، به ویژه در میان بانوان، بود، تصمیم گرفتم در این شرایط، که همه ما نیاز بیشتری به آرامش داریم، کلاس های مشاوره را در فضای مجازی برگزار کنم. پس از موافقت مشاور، قرار گذاشتیم که روز و ساعت مشخصی در هفته، مباحث از سوی ایشان در قالب صوت به گروه ارسال شود و اعضا آنلاین باشند و سوالات خود را بپرسند. بر اساس شرایط موجود، کنترل وسواس ذهنی در دوره قرنطینه، نوع برخورد با نوجوانان، شیوه های سرگرم کردن کودکان و ...، عمده ترین مباحث این جلسات است. جلسات مشاوره آنلاین بسیار مورد توجه ساکنان سنجان قرار گرفت و به سرعت تعداد اعضای گروه را افزایش داد.

وی گفت: از دیگر کارهایی که این روزها انجام می دهم، جستجو در نرم افزارها و وب سایت های کتاب صوتی است؛ کتاب های محبوب را انتخاب و بعد از گوش دادن به آن ها، خلاصه ای تهیه می کنم؛ سپس ابتدا خلاصه کتاب و بعد فایل صوتی آن را در گروه برای اعضا می گذارم.

بخشنده ادامه داد: تعدادی از اعضای گروه شاهنامه و حافظ می خوانند، از خود فیلم کوتاهی تهیه و برایم ارسال می کنند. تعدادی از نوجوانان هم در ویدیوهایی با لهجه سنجانی به شعرخوانی و همچنین بیان آداب و رسوم این منطقه می پردازند. این ویدیوها بسیار مورد استقبال اعضای گروه، به ویژه قدیمی ترها، قرار گرفته است. این استقبال مرا بر آن داشت که از یکی از قصه گوهای بازنشسته کانون دعوت کنم که در این روزها با لهجه شیرین سنجانی، ما را میهمان شنیدن قصه هایی در خصوص آداب و رسوم این منطقه کنند و قرار شد ایشان به زودی به گروه بپیوندند.

مرضیه بخشنده خطاب به مردم ایران و به ویژه اعضای کتابخانه شهدای سنجان، گفت: به واسطه شغل همسرم که از کادر پزشکی هستند، از خستگی تیم درمانی که این روزها بی وقفه تلاش می کنند به خوبی آگاه هستم؛ از همه مردم تقاضا می کنم که با در خانه ماندن به یکدیگر کمک کنیم تا هر چه سریع تر، زنجیره انتقال این ویروس قطع شود.